RSS

Relawan HALUAN Palestin Selamat Pulang Dari Kem Pelarian

18 Nov
Dr Kursiah (kiri) bersama Naib Pengerusi HALUANITA Puan Salmah Yono

17 November 2009, KLIA –

Pasukan relawan HALUAN Palestin pertama yang

menziarahi kem-kem pelarian Palestin di Syria selama seminggu telah selamat pulang ke tanahair dengan membawa seribu pengalaman dan kenangan.

Menurut Encik Abdul Halim Kudri yang merupakan timbalan ketua Misi, mereka sempat melawat serta merawat pesakit di beberapa buah kem-kem pelarian, termasuklah di Dar’aa, Tanf dan Hassakeh. Di sana, pasukan HALUAN Palestin sempat memberikan hadiah berbentuk pakaian dalam dan lain-lain keperluan asas untuk mangsa, terutamanya untuk kaum wanita dan kanak-kanak.

Di kem Tanf dan Hassakeh, perawat Dr Kursiah Razali dan Dr Ahmad Zabidin Zakaria sempat melaksanakan pemeriksaan kesihatan ke atas mereka yang sakit. Kem Tanf terletak di kawasan gurun di antara Iraq dan Syria, dan dikategorikan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu sebagai salah sebuah daripada lima kem pelarian mangsa perang yang terburuk di dunia.

Dar’aa pula terletak berhampiran sempadan Jordan manakala Hassakeh lebih hampir ke sempadan Turki.

“Pengalaman ini sungguh menginsafkan buat kami. Selama ini kami hanya mendengar dan menonton keadaan hidup pelarian Palestin yang terpinggir dari negara mereka sendiri. Bila datang ke sana, barulah kami sedar betapa perlunya kita umat Islam tidak kira bangsa atau negara untuk membantu mereka dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh. Kita kena kembalikan hak mereka, bumi Palestin, kepada tangan mereka sendiri,” kata Encik Abdul Halim semasa ditemubual di lapangan terbang antarabangsa Kuala Lumpur sejurus selepas mendarat.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 18, 2009 in Aktiviti, Antarabangsa

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: