RSS

Ikhtibar dari Keruntuhan Kerajaan Islam Ustmaniyah

19 Dec

Dalam tulisan kali ini saya ingin berkongsi bahan yang ditulis oleh Abul Hasan Husni An-Nadwi di dalam kitabnya “Apa derita bila Islam mundur”. Kitab ini merupakan buku yang amat wajar dimiliki dan dibaca oleh generasi kini. Muqaddimah buku ini ditulis oleh Sayyid Qutb rhm.

Dalam tulisan kali ini saya hanya ingin menyentuh faktor kebangkitan dan keruntuhan Turki yang boleh kita ambil jadikan panduan.

Bangsa Turki di bawa pimpinan Ustmaniyah mempunyai keistimewaan tersendiri yang melayakkan mereka memegang pimpinan ummat Islam Alami.

Ciri-ciri mereka yang menonjol ialah:-

1. Bangsa Turki yang baru bangkit mempunyai semangat untuk berjihad membela Islam. Mereka masih belum terjangkit keruntuhan moral dan sosial seperti yang tersebar di kalangan masyarakat Islam secara umumnya. Bangsa ini sederhana cara hidup dan pemikirannya.

2. Mereka mempunyai keunggulan teratas dalam bidang persenjataan dan kekuatan angkatan perangnya dapat digunakan untuk meluaskan kekuasaan Islam baik dalam bidang material maupun spriritual untuk mempertahankannya dari serangan musuh-musuh. Untuk itu mereka selalu menggunakan meriam-meriam dan senjata-senjata yang termoden pada masa itu. Sehingga mereka mempunyai keunggulan tersendiri dalam bidang persenjataan dan kemiliteran.

3. Daulah Ustmaniyah mempunyai daerah yang strategis sekali untuk memjadi pimpinan antara bangsa. Mereka berada di Semenanjung Balkan. Dengan ini secara automatik mereka dapa mengawasi Eropah dan Asia. Ibukotanya berada di antara Laut Hitam dan Laut Tengah dan penghubung utama antara dataran Asia dan Eropah. Ibunegaranya, Konstantinopel merupakan kota paling strategik dan paling baik untuk dijadikan ibukota dari suatu negara besar yang berkuasa di Eropah, Asia dan Afrika.

Napoleon Bonaparte ada berkata:

‘Aidaikata dunia ini terdiri dari satu kerajaan maka kota Konstantinopellah yang paling utama untuk dijadikan ibukota.’

Faktor Kejatuhan Bangsa Turki

Menurut Abul Hasan An Nadwi, kejayaan Turki tidak kekal lama. Bangsa Turki, seperti bangsa-bangsa lain mulai mengalami fasa kemunduran sesikit demi sedikit. Penyakit lama yang pernah berjangkit pada setiap ummat pun telah berjangkit kepada mereka. Penyakit hasad, saling bermusuhan, para penguasa yang dalam kemewahan, kerosakan moral, korupsi, membiarkan rakyat malas dan pasif. Semua ini berjangkit dengan meluas di kalangan rakyat Turki Ustmaniyah.

Menurut An Nadwi lagi, yang paling parah ialah terbelakangnya mereka dalam bidang persenjataan. Mereka melupakan ayat Allah SWT yang menganjurkan untuk sentiasa bersiapsiaga dalam menghadapi musuh yang mengancam seperti ayat berikut:

Ertinya: Persiapkan untuk mereka sedaya yang mereka mampu seluruh kekuatan dan pasukan kuda yang dapat menakuti musuh-musuh Allah dan kamu.

Dan mereka juga melupakan hadith Nabi SAW yang berbunyi:

Ertinya: Hikmah itu adalah suatu yang hilang yang perlu dicari oleh setiap mukmin. Dimana ia mendapatkannya, maka ia berhak ke atasnya.
Keunggulan dalam bidang persenjataan bagi Turki merupakan sesuatu yang dharuri. Ini kerana kedudukan mereka baik secara politik maupun geografi yang terkepung oleh bangsa Eropah dari semua sudut. Sebenarnya mereka perlu memperhatikan apa yang pernah Amru bin Al Ahs berwasiat kepada Muslimin di Mesir secara langsung, katanya:

Ketahuilah oleh kamu, bahawa kamu sentiasalah hendaknya selalu bersiap siaga disebabkan banyaknya musuh yang ada di sekeliling kamu. Dan hati mereka sentiasa tertumpu kepada kamu dan tempat tinggal kamu.

Setelah zaman berlalu, masyarakat Eropah semakin maju, namun bangsa Turki masih tetap terbelakang, ketinggalan jauh oleh bangsa-bangsa Eropah.

Oleh Sdr. Solehuddin Shuib (Pengerusi HALUANSiswa Pusat)Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 19, 2009 in Artikel, Kepimpinan HALUAN

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: