RSS

Program Tuisyen Percuma Untuk Pelajar Miskin di Bachok Kelantan

29 Oct

En. Wan Mohd Sukri Bin Wan Abdul Kadir, Ketua Stesen Risda Bachok merasmikan POTENSI 2010

Bachok, 22 Oktober – HALUAN Kelantan telah melancarkan Program Tuisyen Intensif (POTENSI) melibatkan pelajar di Taman Sejahtera Rakyat PPMS Pohon Nenasi Bachok Kelantan. Program ini merupakan kelas tuisyen kepada anak-anak Pohon Nenasi secara intensif selama 10 minggu yang akan berjalan setiap hujung minggu iaitu pada hari Jumaat dan Sabtu mulai Oktober 2010. Program ini dianjurkan oleh HALUAN Malaysia Cawangan Kelantan, dengan kerjasama Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), dan di koordinasikan oleh HALUAN Siswa Kelantan.

Menurut saudara Jumat B. Salleh, selaku Kordinator program dari HALUAN Siswa, antara objektif POTENSI adalah untuk memantapkan lagi ilmu pengetahuan di kalangan peserta, membantu para peserta agar bersedia untuk menghadapi peperiksaan akhir tahun dan memantapkan lagi kesedaran dan kefahaman peserta akan matlamat hidup dan jatidiri sebagai seorang pelajar. Sekitar 50 pelajar akan terlibat dalam program tuisyen tersebut yang diadakan secara percuma.

Tn. Hj. Kamaruddin Bin Deraman, Naib YDP HALUAN Kelantan menyampaikan cenderahati kepada En. Omar bin Marzuki, Pengerusi Penduduk

Majlis perasmian POTENSI telah diadakan pada 22 Oktober 2010 di Dewan Masyarakat Pohon Nenasi. Majlis telah disempurnakan oleh En. Wan Mohd Sukri Bin Wan Abdul Kadir, Ketua Stesen Risda Bachok, Kelantan. HALUAN Kelantan diwakili oleh Tn. Hj. Kamaruddin Bin Deraman, Naib YDP HALUAN Kelantan dan Prof. Dr. Nordin Simbak, AJK HALUAN Kelantan. Manakala En. Omar bin Marzuki, Pengerusi Penduduk PPMS Pohon Nenasi mewakili penduduk. Taman Sejahtera Rakyat PPMS Pohon Nenasi Bachok adalah merupakan kampung angkat HALUAN Kelantan. Pelbagai program pendidikan, kemasyarakatan dan keagamaan telah dijalankan di kampung tersebut yang melibatkan 50 buah keluarga miskin.

 

Laporan disediakan oleh: Sdr. Muhammad Suhaib bin Muhd Yusoff, Setiusaha POTENSI, HALUAN Siswa Kelantan.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 29, 2010 in Aktiviti, Remaja

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: