RSS

Mutiara Tarbiyah Dalam Kehidupan Seharian

17 Nov

Tidak salah mengenang hari-hari yang berlalu, penuh keindahan , yang memberi kesan kepada HATI. Saya telah banyak mendengar ceramah-ceramah agama, membaca buku-buku. ceramah-ceramah motivasi dan sebagainya , namun sukar untuk dilaksanakan.Saya biasa mendengar ceramah yang penuh semangat dan hebat.Semangat saya juga bergelora. Namun lama kelamaan ianya luntur dan hilang. Saya masih ingat kali pertama saya mengikuti usrah di universiti.Naqib saya kata sasaran tarbiyah kita adalah “HATI”. Hati ini perlu sentiasa kita didik dan asuh agar ia dapat mengikut acuan yang Allah kehendaki (sibghatulLah). Terfikir juga oleh saya “Hati kita sendiri , perlu juga dididik dan diasuh?” Sukar saya menerima hakikat ini, namun saya telan juga. Setiap kali pertemuan mingguan, pesanan ini tidak pernah ditinggalkan. Jiwa saya tenteram .

(Hati-hati dapat dididik dan diasuh melalui halaqahn dan bia’ah solehah)

Rupanya saya mempunyai tugas besar untuk mendidik hati sendiri. Setiap peristiwa yang kita lalui setiap hari samada kita sedar atau tidak , ia sentiasa memberi kesan kepada hati.Cuba kita perhatikan ,apabila anak-anak kita melihat iklan dikaca TV setiap hari. Mula-mula dia perhatikan. Lama-kelamaan dia cuba menghafal kata dan akhirnya dia akan meniru lakunan yang ada dalan iklan tersebut.Hakikatnya , iklan yang berulang-ulang itu telah memberi kesan kepada jiwa (hati) anak kita.
Didalam TV pula pelbagai rancangan hiburan dari barat. pakaian yang mendedahkan aurat, pergaulan bebas, kerosakan moral serta budaya hidup yang jauh dari Islam sentiasa mengetuk pintu hati-hati anak-anak remaja kita. Setiap hari mereka menatap majalah-majalah , akhbar-akhbar yang meransang kepada kerakusan nafsu. Tanpa disadari. nilai hidup Islam semakin asing bagi mereka.Mereka rasa selesa dengan nilai dan budaya barat yang bercanggah dengan Islam.Seorang demi seorang remaja Islam yang diharapkan untuk membela agama yang telah dibawa oleh Rasulullah saw, rebah dan tersungkur ke bumi. Malah, fenomena ini berlaku secara global dan dia merupakan “tsunami” mental yang menyerang seluruh negara Islam kini. Sedangkan kebanyakan kita masih selesa berada dalam kesenangan dan kemewahan. Selesa dengan kerjaya dan pangkat. Selesa dengan hanya beribadah dimasjid sambil mendengar kuliah agama yang diadakan. Seorang ustaz hanya selesa mengajar sekadar untuk menghabiskan sukatan pelajaran.

Saya pernah bertemu dengan seorang ustaz yang bertugas sebagai pendakwah disebuah jabatan kerajaan. Ketika itu dia baru balik dari Sabah. Dia bercerita,

” Seronok juga jadi pendakwah ni doktor…!! Doktor tau..ana buat satu kertas kerja yang ‘simple’ saja, ana dapat RM 200.00. Lepas setiap ceramah dapat bayaran lagi, ana boleh ‘claim’ hotel dan elaun harian…”

Di Kolej Teknologi Darulnaim, pernah disatu ketika Peratuan Pelajar  ingin menjemput seorang penceramah agama (Yang biasa keluar dalam TV). Penceramah tersebut telah menetapkan bayarannya sebanyak RM 3,000.00 , tiket kapalterbang dan hotel penginapan”. Oleh kerana program ini untuk pelajar maka mereka memohon untuk dapatkan “discount”, namun tidak mendapat layanan sehingga akhir rancangan tersebut terpaksalah dibatalkan.

En Rosdi Baharom (berbaju hitam ditengah) tetap bersemangat walaupun dijamah usia

Jauh berbeza dengan sikap “daie” atau “murabbi” yang dilahirkan hasil dari tarbiyah Islamiyah. Hati atau jiwa yang sentiasa berada dibawah didikan imaniyah. Mereka sentiasa merasai Allah sentiasa mendidik mereka. Hati-hati yang sentiasa berhubung dengan Allah swt.Hati-hati yang sentiasa memburu keredhaan Allah. Merasa puas apabila Allah beri peluang untuk menyampaikan Islam kepada manusia, mengetuk pintu-pintu hati mereka agar mereka mendapat hidayah dari Allah. Hati-hati yang terhibur dengan janji Allah:

” Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah. menegrjakan amalan soleh, dan yang berkata: “Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri?”
(Surah Fusilat :33)

Sebagai contohnya, kira-kira 4 tahun yang lalu saya pernah menemani seorang yang cukup lama berkecimpung didalam bidang motivasi remaja.Lebih 20 tahun hidupnya telah diwakafkan untuk Islam.Saya tertarik dengan peribadi beliau yang cukup sederhana. Walaupun rambutnya telah bertukar warna putih menjadi uban, namun beliau dapat menjiwai jiwa remaja. Ketika itu beliau mengendalikan program kem motivasi dikalangan pimpinan pelajar Islam   SMKA Melor. Ceramah beliau memang cukup menarik. Semasa rehat kami menikmati minum petang bersama salah seorang guru yang berada disitu. Guru tersebut pun bertanya :

” Kalau kami atau sekolah lain nak panggil En Rosdi, saya nak tanya jugak lah bayarannya berapa?

Teman saya hanya tersenyum lebar saja mendengar soalan itu. Saya pun terasa teringin juga nak tahu caj yang bakal dikenakan..

Jawapan yang diberikannya cukup menarik perhatian saya

” Saya tidak pernah menetapkan apa-apa bayaran pun. Yang saya hendak hanyalah 2 syarat sahaja. Yang pertama sediakan tiket saya pergi dan balik .Yang  kedua masa yang yang cikgu perlukan mestilah dihujung minggu dan tidak bertembong dengan program saya yang lain.” Jawapannya tegas dan padat.

Saya masih ingat, mata  cikgu tu terkebil-kebil kehairanan, ” Ehhh…selalunya penceramah motivasi letakkan harga En Rosdi….”

En Rosdi (No 2 dari kiri ) bersama kumpulan nasyid Shoutul Harokah

En Rosdi , teman saya tu hanya tersenyum tanpa memberi apa-apa jawapan.Inilah jiwa murabbi yang sebenarnya, InsyaAllah. Semasa bersembang dengannya, saya sering diingatkan.Janganlah ada perkara-perkara lain yang mengganggu keikhlasan kepada Allah swt.
“Ana juga bimbang seandainya hati ana ini ada perasaan ujub ketika berceramah kerana ia akan menjadikan amalan kita bagaikan debu-debu yang berterbangan, Na’uzubillah”

Wahai sahabat-sahabatku…semua ini bermula dengan hati. Hati yang terdidik dan dibentuk dengan corakan iman dan taqwa InsyAllah akan menghasilkan natijah yang sangat baik. Benarlah sabda Rasulullah saw yang bermaksud,” Ingatlah dalam setiap jasad itu ada seketul daging, apa daging itu baik maka baiklah jasad itu keseluruhannya, apabila daging itu rosak maka rosaklah jasad itu keseluruhannya, ingatlah daging itu adalah HATI”  (Riwayat Bokhari & Muslim)

Jom sama-sama kita renungkan….

Oleh: Mohd Ariff B. Abd Rashid, Kota Bharu, Kelantan. (Timb. YDP HALUAN Kelantan)

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 17, 2010 in Artikel, Kepimpinan HALUAN, Tarbiyah

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: